ШКОЛСКИ-КУЋНИ РЕД

ОШ “Свети Сава” , Плавна 

КУЋНИ -ШКОЛСКИ  РЕД У ОШ „СВЕТИ САВА“ 

Као и свака кућа, тако и Школа има своја правила којих би требало сви да се придржавамо и домаћини и гости. Прочитајте кућни ред наше школе, подсетите се и придржавајте се наведеног како бисмо свима обезбедили пријатан и безбедан боравак. Драги ученици и ученице, Због ваше личне безбедности, али и безбедности других, пријатно проведеног времена у школи Кућни ред наше школе предвиђа да ви као ученици:

 ❖ Долазите у школу на време, не касните на часове.

 ❖ За улаз у школу користите предвиђен улаз ( ДВОРИШНА КАПИЈА) 

 ❖ Без оправданог разлога не боравите у школском дворишту и холу школе пре почетка наставе. 

❖ Пре почетка првог часа остајете у холу школе и чекате прво звоно и дозволу дежурног наставника да кренете ка учионицама. 

❖ Не улазите у школу пре звона за улазак и не шетате се кроз школу пре почетка својих часова да се не би ометали часови који су у току. 

❖ Ученици који имају претчас, чекају у холу и не улазе у учионице пре позива наставника код кога имају претчас. 

❖ Не шетате и не задржавате се по ходницима и просторијама школе у време наставе без дозволе наставника. 

❖ Не напуштате час без дозволе наставника.

 ❖ Током наставе и одмора не напуштате школско двориште.

 ❖ Током великог одмора не остајете у учионицама, сви ученици и млађег и старијег школског узраста, осим редара, напуштају учионице за време великог одмора и не враћају се у учионице до краја одмора.

❖ Ходницима и степеништем ходате и силазите нормалним ходом без трчања и гурања осталих ученика и запослених. 

❖ Поштујете силажење и пењање степеништем увек (својом) десном страном. 

❖ Не бацате ништа са степеништа и гелендера (ни папир, а посебно не било какав већи предмет). 

❖ Након завршене наставе не задржавате се у школи ни и у школском дворишту. 

❖ Уколико морате да идете кући током наставе, обратите се одељењском старешини, стручним сарадницима (педагог, психолог, библиотекар) или дежурном наставнику који ће, пре него што вам да дозволу да идете кући, о томе обавестити телефоном ваше родитеље. 

❖ Поштујте личност других ученика, запослених и родитеља! У школи, али и ван ње, не изражавате верску, националну, расну и било какву другу нетрпељивост. 

❖ Током наставе се понашајте примерено. Не довикујте се, не препирите се и не шетајте по учионици. Када желите нешто да питате или кажете, подигните два прста. Ученик кога је наставник прозвао, коме је дао реч, дужан је да устане, уколико наставник не очекује другачије. Слушајте своје другаре док одговарају, тако ћете и ви учити. 

❖ Доручак или ужину обавите у трпезарији , за време одмора. Храну и пиће (сокови, вода) одложите у ранац пре почетка часа. Не остављајте храну, амбалажу од хране и пића (кесе, флаше, кутије) у учионици, по клупама. Баците их у корпу за смеће у учионици. Брините о простору у коме боравите. 

❖ Пристојно се одевате и одржавате личну хигијену. Навијачка обележја нису дозвољена у школи. 

❖ Чувате имовину школе и чистоћу простора у коме боравите и леп изглед школе и школског дворишта. 

❖ Поштујте забрану доношења  мобилних телефона и других апарата којима се омета настава и радна дисциплина у школи за време часова и одмора. Уколико наставник одобри доношење мобилног телефона он је дужан да о томе обавести директора и редари су дужни да о томе обавесте друге наставнике пре почетка часа. У том случају на часовима на којима се не користе искључити тон и држати телефоне у ранцу или торби док год наставник не затражи супротно.  За време одмора мобилни телефони и остали уређаји треба да буду искључени. Ученик ће бити уписан уколико и после опомене наставника настави да користи телефон или таблет у току боравка у школи. Уколико након уписивања за коришћење телефона у школи, ученик настави да га користи, биће му привремено одузет телефон, родитељ ће бити обавештен и бити у обавези да дође у школу и преузме телефон. ❖ 

Поштујте строгу забрану:

 – ношења оружја и других опасних предмета и средстава, којима се може угрозити безбедност и здравље других ученика, запослених у школи, родитеља и других лица или се може нанети материјална штета, – употребе дувана, алкохола, наркотичких и других средстава, као и подстрекивања других лица на конзумирање истих, – изазивања и/или учествовања у тучи, – снимања и објављивања снимака. 

Рада

Педагог у ОШ " Свети Сава",Плавна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *